Witam!
Zastanawia mnie, czy podczas hamowania silnikiem turbo dostaje po tyłku.. Przykładowo, przez pewien czas jedziemy "ile fabryka dała", po czym odpuszczamy gaz- hamujemy silnikiem; o ile mi wiadomo wtedy wtryskiwacze nie podają paliwa, więc silnik nie produkuje spalin, turbina przestaje się obracać i tym samym się nie chłodzi.. Czy dobrze rozumuję?
Pozdrawiam!
Czy hamowanie silnikiem może przegrzać turbinę?
Moderator: Moderator
Ale przeciez przy takim hamowaniu silnik napędzany jest przez koła samochodu i wentyluje się tylko samym powiertrzem , powietrze to trafia przez zawory wydechowe na łopatki turbiny i ją zapewne chłodzi.( przynajmniej tak mi się wydaje, jeśli się mylę proszę o sprostowanie )
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard 
Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
turbina jest chlodzona olejem oraz plynem z ukladu chlodzenia, podczas hamowania silnikiem jest obieg i wody i oleju wiec chlodzenie jest
dodatkowo - przy hamowaniu silnikiem wtryski pracuja
tyle ze co realizuja co drugi wtrysk
dodatkowo - przy hamowaniu silnikiem wtryski pracuja
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
To czemu przy hamowaniu silnikiem sonda szerokopasmowa nie pokazuje nawet afr tylko 20.9% O2 ?
a po cholere ten co drugi wtrysk??blurek pisze:turbina jest chlodzona olejem oraz plynem z ukladu chlodzenia, podczas hamowania silnikiem jest obieg i wody i oleju wiec chlodzenie jest
dodatkowo - przy hamowaniu silnikiem wtryski pracujatyle ze co realizuja co drugi wtrysk
- roball
- Postojebca Nałogowy

blurek, skąd masz takie informacje?
na mój gust powyżej 1500obr, jak ECU wykryje hamowanie silnikiem to zupełnie odcina wtrysk paliwa
silnik w czasie hamowania silnikiem nie dostaje powietrza...
no bo niby którędy ma się to powietrze dostawać - przepustnica jest zamknięta...
skoro nie ma powietrza to jak by się miało paliwo z co drugiego wtrysku spalać?
odpowiadając na pytanie z tematu
żaden silnik nie lubi skrajnych sytuacji następujących po sobie
lepiej po katowaniu stopniowo schodzić na niższe obroty niż przy 7000obr puścić gaz....
na mój gust powyżej 1500obr, jak ECU wykryje hamowanie silnikiem to zupełnie odcina wtrysk paliwa
silnik w czasie hamowania silnikiem nie dostaje powietrza...
no bo niby którędy ma się to powietrze dostawać - przepustnica jest zamknięta...
skoro nie ma powietrza to jak by się miało paliwo z co drugiego wtrysku spalać?
odpowiadając na pytanie z tematu
żaden silnik nie lubi skrajnych sytuacji następujących po sobie
lepiej po katowaniu stopniowo schodzić na niższe obroty niż przy 7000obr puścić gaz....
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a na wolnych skad bierze ?roball pisze: silnik w czasie hamowania silnikiem nie dostaje powietrza...
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę[/center][/scroll]

- roball
- Postojebca Nałogowy

AR
przy hamowaniu silnikiem powinien być zamknięty
może w s13 jest inaczej
w każdym razie jak się w zwykłym aucie hamuje silnikiem to komputer pokazuje chwilowe zużycie paliwa = 0L/100km
przy hamowaniu silnikiem powinien być zamknięty
może w s13 jest inaczej
w każdym razie jak się w zwykłym aucie hamuje silnikiem to komputer pokazuje chwilowe zużycie paliwa = 0L/100km
Człowiek człowiekowi wilkiem,
info o co drugim wtrysku wyczytalem wlasnie na tym forum, bylo to dosc dawno wiec nie przypomne sobie kiedy i kto o tym pisal, mysle ze TOM mogly ta informacje sprostowac bo wie najwiecej o seryjnym ECU
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Przy hamowaniu silnikiem nie ma wtrysku paliwa (to jest jedna z zasadniczych różnic w stosunku do gaźnika). Dzieje się tak aż do 1500 rpm. Poniżej dopiero włącza się sterowanie wolnymi obrotami (które zresztą jest zależne od położenia lewarka zmiany biegów i prędkości samochodu). Podciśnienia powstające przy hamowaniu są na tyle duże, że pomimo zamknięcia przepustnicy i by-passu powietrze i tak znajdzie sobie droge (byle nie poza przepływomierzem, bo będzie gasnąć
).
Co do przegrzania turbiny...
Powiedziałbym, że raczej jest chłodzona powietrzem (100 stopni powietrze vs. 600 stopni spaliny).
Krótkomówiąc nie może przegrzać
Co do przegrzania turbiny...
Powiedziałbym, że raczej jest chłodzona powietrzem (100 stopni powietrze vs. 600 stopni spaliny).
Krótkomówiąc nie może przegrzać
|oo|__|oo|
Wildcat
O=O---O=O
Wildcat
O=O---O=O