Nietypowy problem...

Wachacze, klatki , rozpórki, armortyzatory, drązki, gumy itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Witam

Wczoraj wieczorkiem próbując zeskrobać z szyb dość sporą warstwę szronu zauważyłem pewną, dość sporą anomalię w swojej dwusecie. Otóż po dłuższych oględzinach doszedłem do wniosku, że mam chyba przestawiony tylny most. :shock: :shock: :shock: Lewa strona schowana w nadkole około 10 :shock: :? centymetrów, a z prawej strony przy dobrym wietrze mam 3 cm.
Pytanie jest czy tylny most jest nastrawny względem budy?? Czy mam nieźle roz......ną podłogę i podłużnice?? :cry: Buda jest prosta z zewnątrz. Wiem, że kiedyś dostała w tył, ale blachy w bagażniku wyglądają dobrze. Porównałem z inną nyską.

Może ktoś z Was miał juz do czynienia z podobnym przypadkiem ?? :|

Przeglądając serwisówkę znalazłem schemat mocowania tylnego zawieszenia i wszystkiego co tam jest, ale nie mogłem się doszukać czy jest jakaś regulacja.

Pomocy!!!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Witam.
Tylny dyferencjal jest przykrecany do belki,ktora nie ma regulacji!.
Tylny dyfer musi byc w lini prostej z skrzynia biegów.

Moze poprostu z jednej strony masz blotnik zle wstawiony?
Nie mila niespodzianka.Wspolczuje

Jezeli sie w czyms myle to sorki.
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Sprawdź dokładnie bude, czy czasem z jednej strony nie masz 3cm szpachli pod lakierem i czy tylne błotniki są symetryczne względem pozostałych elementów nadwozia. :roll: Jeżeli jest OK, to może z jednej strony masz założony dystans pod felgą a zdrugiej nie? Wiem że to śmieszne rady ale sam nie wiem czy belka mogłaby być aż tak przestawiona i nie powodować przy tym dziwnego zachowania samochodu podczas jazdy :roll:
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
asmo666
Coś już wiem
Coś już wiem

wydaje mi sie ze szlag by wal trafil gdyby nie byl wyosiowany - predzej stawialbym na bude... kiepska sprawa - wiem jak to jest dowiedziec sie o przeszlosci auta zupelnie przypadkiem... :|
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie ma co sie rozwodzic nad przyczynami na odleglosc. Sprawdz geometrie podwozia i bedzie wiadomo.
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Normalnie ch... mnie bierze jak pomysle co sie mogło dziać z tym autem zanim kupiłem :angered: :angered: :angered: :angered: :angered: :angered: :angered: :angered:

Tak więc plan działania już mam
1. Sprawdzenie symetryczności nadkola
2. Test na zawartość szpachli :|
3. Osiowość skrzynia-wał-dyfer
4. Diagnostyka geometrii podwozia

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? Pierwsze trzy sobie sam sprawdzę. Gorzej z geometrią, bo nie mam gdzie dzisiaj.

Najśmieszniejsze jest to, że fura idealnie się prowadzi :| Powiedziałbym nawet, że lepiej niż parę innych jakimi jeździłem!!! :shock:

OK Wieczorkiem postaram się zdać relację z pierwszych trzech punktów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Wjedz samochodem na kanał,zabierz ze soba metr,jakas druga osobe i pomierz sobie autko od spodu.
Mierz przekatne od jakis punktow ktore sa symetrycznie ulozone na samochodzie(np.mocowania tylne belki po prekatnej z srodkiem nadkola-pokombinuj a napewno znajdziesz jakies odpowiednie punkty do pomiaru.
Metr prawde Ci powie.
Przy okazji poogladasz jak tam podluznice wygladaja.

Geometrie podwozia mozna sprawdzic na stacji diagnostycznej(przynajmniej u nas tak jest).
Dandi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Sprawdz bagażnik czy masz orginalne sylikony łączące blachy,sprawdz farbe czy jest orginalna musi być matowa,zobacz czy w lewym progu na wysokosci tylniego błotnika rant progu czy masz orginalne zgrzewy,na falcu błotnika też powinny być orginalne zgrzewy.

Jeżeli masz garaz to sprawdz lakier, najlepiej kiedy błotnik bedzie suchu,
przypatrz sie czy na lakierze wyszły takie siadające ryski to będa takie małe zagłębienia na 1 mm ale długie koło 5 cm.oznacza to ze towar posiadał i masz troche tynku na samochodzie.
Przypatrz sie jak jest położony lakier,czy jest równo wylany,powinna być równa struktura lekka cytrunka.
Zobacz czy masz jakies wtrącenia na lakierze tzn malutenkie kropeczki,pruszka wystaje ponad lakier kiedy przejedziesz ręką po lakierze poczujesz pod ręką delikatny zadziorek.

Następnie tak jak poprzednicy tobie napisali sprawdz przekątne tam znajdziesz dużo punktów do pomiaru.
dandi
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

No to wizyta u ciotki w garażu, na kanale mnie czeka.
Wydrukowałem sobie stronę z serwisówki z danymi i schematem geometrii podwozia.

Co do lakieru to wygląda to na bardzo profesjonalną robotę >>> po prostu miodzio.
Wskazań na zawartość szpachli nie wykryto. Podejrzewam wymianę całego elementu.
Lakier w bagażniku mat.
Spawów i zgrzewów dzisiaj już nie sprawdzę >> ciemno trochę :wink:

Anyway dzięki za rady!!!

Jak ma ktoś jeszcze jakieś sugestie, to proszę pisać :wink:

W ramach szeroko pojętego luzu wstawiam fotki problemu.
Sorki za ten syf na autku, ale praktycznie 90% czasu autko spędza pod chmurką lub w warsztacie. Żadko jeżdżę, co jest spowodowane tym, że NISMO przeżywa reanimację po poprzednim właścicielu (silnik już po generalce :mrgreen: )

1. Prawa strona >> niby ok
Obrazek

2. Lewa strona >> ZONK :alientwo:
Obrazek
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Tu masz fotkę jak to powinno wyglądać w oryginale.
Załączniki
sx2.jpg
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Może na jednej stronie jest założony jakiś dystans, albo jedna felga ma inne ET.
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard ;)

Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
Awatar użytkownika
asmo666
Coś już wiem
Coś już wiem

z glupia frant - sprawdzales ile sladow zostawia?? wjedz w cos mokrego i patrz potem na ulice... :)
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

kamil79 pisze:Może na jednej stronie jest założony jakiś dystans, albo jedna felga ma inne ET.
Co do dystansów to nie sprawdzałem, ale muszę zadać Tobie pytanie:

Jakie jest prawdopodobieństwo, że SERYJNE, ORYGINALNE, NISSANOWSKIE (model po lifcie) felgi będą miały różne ET??

W/g mnie jest to niemożliwe, ale mogę się mylić.
asmo666 pisze:z glupia frant - sprawdzales ile sladow zostawia?? wjedz w cos mokrego i patrz potem na ulice... :)
Cholera o tym nie pomyślałem :? :oops:
Dandi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam zerknełem na zdiecia i powiem ze masz bude na tym błotniku,błotnik jest za mocno wystawiony,widac nawet rowek ktory jest przesunięty na błotniku o kilka mm.
Po tak niewyraznym zdieciu widac jak jest zjebana szczelina między błotnikiem a drzwiami a werdykt jest taki blacharz jak klepał błotnik zrobił bude lakiernik nadkładał szpachlu i wyszło co widac.

Za duża jest szerokosc rantu błotnika w nadkolu swiadczy o tym ze ma dużo tynku.
Więc zawieszenia napewno masz dobre tylko zjebany jest błotnik.

Zobacz jak wygląda błotnik od srodka od strony bagaznika przejedz ręką czy jest równy ale w to bardzo wątpie sprawdz tam sylikony czy masz orginalne,jak wygląda farba przy łączeniach sylikonu powinno widac ledwo farbe.

W tył nyska miała dużego dzwona
dandi
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Dandi chyba masz rację :| :cry:

Nyska miała dzwona tyle, że nie wiem jak sporego.

Po dokładniejszych oględzinach stwierdzam, że dostała w d..ę i to zdrowo :angered:
Tylna część bagażnika >> fale dunaju :x
Brak wzmocnień tylnego zderzaka :shock:
Nadkole >>> nawet nie wiem jak to opisać :evil: zmiana krzywizny o jakieś 35 mm

Normalnie qrvicy można dostać!!! :angered:
:angered: :angered: :angered: :angered: :angered:

No ch.. >>> ma ktoś lewą ćwiartkę na sprzedaż i zbrojenia tylnego zderzaka??

BTW: Macie ktoś sworzeń do zawiasu w drzwiach na zbyciu?? :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie / Usztywnienie”