Mam zamiar zamontować w swoim sxie chlodnice oleju.
Jakie są znane wam rozwiązania?
ROzumiem,ze najprostszym rozwiązaniem jest kupienie zestawu np Greddiego i zaplacenie za niego 1200 plus przesylka.
A jeśli by tak kupić samą chłodnicę i rurki (ok 200 zeta) a do tego termostat...
Ile taki termostat może kosztować i gdzie można go dostać?
CHŁODNICA OLEJU
Moderator: Moderator
Ja zrobiłem troche według pomysłu Jarkowego. Wywaliłem fabryczny intercooler w s 13 i w to miejsce wstawiłem chłodnice oleju made in china 25-rzędową (450zł),i wentylator klimy z Lanosa (70zł). Do tego dokupiłem pompke oleju tylnego mostu z s14a (160zł), termostat do jakiś tam zastosowań domowych (25zł) i przewody chydrauliczne z koparki (60zł metr). W miske wspawałem trzy króćce. Jeden od pobierania oleju z miski, drugi do wpuszczenia już zchłodzonego oleju i trzeci na czujnik termostatu. Ogólnie cały układ pracuje rewelacyjnie i koszta w sumie to jakieś 700zł, ale to wszystko zależy jaką chłodnice się wybierze.Delek pisze:Mam zamiar zamontować w swoim sxie chlodnice oleju.
Jakie są znane wam rozwiązania?
ROzumiem,ze najprostszym rozwiązaniem jest kupienie zestawu np Greddiego i zaplacenie za niego 1200 plus przesylka.
A jeśli by tak kupić samą chłodnicę i rurki (ok 200 zeta) a do tego termostat...
Ile taki termostat może kosztować i gdzie można go dostać?
ja mam patent nie zajmujaczy 3 tygodni roboty i nie wymagajacy ciecia spawania szlifowania itp
ja mam podkladke pod filtr oleju z termostalem otweierajacym sie przy 80stopniach i puszcza wtedy olej do chlodnicy oleju
ja mam chinola 9 rzedów chlodnice
podkladke wkreca sie w miejsce fabrycznie przeznaczoene na filtr oleju a nagóre wkreca sam filtr
sa 4 ktućce
1 wyjscie do chlodnicy oliwy
2 powrót oliwy
i 2x miejsce na czujniki np cisniene i temperatura oleju
do kompletu potrzeba jeszcze wezy które mozna dorobic w zakladach specjalizujacych sie w hydraulice silowej
co do samej chlodnicy sa 3 opcje
1kupic dedykowana do tuningu np greddy mocal hks itd
2kupic chinola do tuningu
3 kupic chlodnice z motocykla nap gsxr albo cos takigo durze wydajne ekonomiczne...
co do samych podkladek mam takie 3 ma chandel jak cos to priv . nierobiac spamu ;p
ja mam podkladke pod filtr oleju z termostalem otweierajacym sie przy 80stopniach i puszcza wtedy olej do chlodnicy oleju
podkladke wkreca sie w miejsce fabrycznie przeznaczoene na filtr oleju a nagóre wkreca sam filtr
sa 4 ktućce
2 powrót oliwy
do kompletu potrzeba jeszcze wezy które mozna dorobic w zakladach specjalizujacych sie w hydraulice silowej
3 kupic chlodnice z motocykla nap gsxr albo cos takigo durze wydajne ekonomiczne...
co do samych podkladek mam takie 3 ma chandel jak cos to priv . nierobiac spamu ;p
szeni pisze:ja mam patent nie zajmujaczy 3 tygodni roboty i nie wymagajacy ciecia spawania szlifowania itp
sa 4 ktućce
2 powrót oliwy
No tak tylko czy fabryczna pompa oleju da rade przecisnąć ten olej, przez powiedzmy 2 metry węża i jeszcze chłodnice? Czy w jakiś sposób jesteś wstanie ocenić czy ten olej jest prawidłowo chłodzony, np. przez wskażnik temp. oleju? To rozwiązanie napewno jest dużo prostrze. Pytam się bo zastanawiałem się kture rozwiązanie wybrać i wydawało mi się że to kture wybrałem jest lepsze, a może tylko utrudniłem sobie robote.
-
lorak
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
no to super!szeni pisze: co do samych podkladek mam takie 3 ma chandel jak cos to priv . nierobiac spamu ;p
cena?? foty
jestem zainteresowany
www.lorak.pl
do sprzedania: wszystkie czesci do s14/s14a (turbosprezarki, dyfry, zestawy piast i hamulcy,el. zawiasu), alu 16,17,18,19, ECUMASTER
do sprzedania: wszystkie czesci do s14/s14a (turbosprezarki, dyfry, zestawy piast i hamulcy,el. zawiasu), alu 16,17,18,19, ECUMASTER
Czy ciśnienie oleju spadło po zamontowaniu tego układu z termostatem/podkładką?
Ten termostat do domu przy jakiej temp sie otwiera?
Przy jakiej temp byloby dobrze,zeby sie otwierał? Czy jesli otwiera sie przy 80 to w zime ssamochod nie jest niedogrzany, wtedy w sumie chlodnica działa bardzo skutecznie...
Przy jakiej temp byloby dobrze,zeby sie otwierał? Czy jesli otwiera sie przy 80 to w zime ssamochod nie jest niedogrzany, wtedy w sumie chlodnica działa bardzo skutecznie...
Per aspera ad astra
-
lorak
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
dobra znalazlem cos fajnego...
KLIK
mysle, ze za gotowy kit w tej cenie .... nie ma co kombinowac... i ja chyba kupie cos takiego... ktos jeszcze bylby chetny??? zawsze mozna zamowic kilka....
www.lorak.pl
Ten mój termostat jest regulowany w zakresie od 0-120st. Ja mam ustawiony na 110st, przy błędzie termostatu rzędu 4st. Uważam że otwieranie termostatu przy 80st to zdecydowanie za wcześnie. Jazda na niedogrzanym oleju to też niezbyt szczęśliwe rozwiązanie dla naszych silników.Delek pisze:Czy ciśnienie oleju spadło po zamontowaniu tego układu z termostatem/podkładką?
cena 210zł + 10 wysylak
fotki zrobie jak tylko bede w domu jakos po 22
a firma niewie prawdopodobnie jais chinol indentyczny jk mocal tylko ze nie trzeba do niego dokupywac zadnych przejsciuwek przypomnialo mi sie jest tam jakis napis na opakowaniu to tak jak ze zdjeciemi o 22
fotki zrobie jak tylko bede w domu jakos po 22
a firma niewie prawdopodobnie jais chinol indentyczny jk mocal tylko ze nie trzeba do niego dokupywac zadnych przejsciuwek przypomnialo mi sie jest tam jakis napis na opakowaniu to tak jak ze zdjeciemi o 22
-
marcopolo130
- Coś już wiem

- Kontakt:
Witam...nie chciałem zakładać kolejnego tematu związanego z chłodnicą oliwy, więc się podepnę
...i mam takie pytanie, czy czymś mam uszczelnić gwinty na chłodniczce i podkładce (np. taśmą teflonową) czy wystarczy jak dokręcę?
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Jak taśmą teflonową owiniesz ze 2 razy, to nic się nie stanie, a napewno będzie pewniej zamontowane. Przy korku oleju w skrzyni, czy dyfsze to te stożnowe uszczelniają, ale tam gdzie jest ciśnienie jednak wole taśmą owinąć. Nie mówie, że bez owijanie będzie się lało, bo pewnie te gwinty są przemyślane tak, by nic nie ciekło 
Powoli powoli, bo się rozp.....li
-
marcopolo130
- Coś już wiem

- Kontakt:
przy podkładce mam stożek na końcówce gwintu, więc samo ładnie siądzie...a przy chłodnicy nie, więc owinę teflonem
dziękuje za podpowiedz